Kauczuk na łące

28 września 2011, 09:48

Być może mniszek lekarski jest nadzieją i alternatywą dla produkcji w przemyśle gumowym. Światowy popyt na kauczuk jest obecnie w 90% zaspokajany produkcją z drzew kauczukowych, przede wszystkim z Azji Południowo-Wschodniej.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Mikrobiom w Stanach, Amazonii i Afryce

10 maja 2012, 11:35

Mikrobiom to bakterie, które zamieszkują organizm człowieka, pomagając mu m.in. w trawieniu czy chroniąc przed chorobami. Ostatnio mówi się o nim coraz więcej, jednak jak słusznie zauważają niektórzy naukowcy, dotąd skupiano się na mikrobiomach bogatych populacji z Europy, Ameryki Północnej i Japonii. Jak wobec tego mają się sprawy z "rezerwatami" bakteryjnymi ludzi z krajów rozwijających się?


Probiotyki ograniczają gromadzenie tłuszczu w wątrobie

21 lipca 2014, 13:00

Jedzenie probiotyków przez 30 dni zmniejsza akumulację tłuszczu w wątrobie - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie.


Odkryto mechanizm działania popularnego probiotyku

16 kwietnia 2015, 10:16

Z badań wynika, że szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), który wchodzi w skład wielu probiotyków, wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych: pomaga w problemach dotyczących przewodu pokarmowego i skóry, infekcjach dróg oddechowych, a także odchudzaniu. Dopiero ostatnio odkryto jednak, na czym polega mechanizm jego działania.


Ocet chroni przed wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego

11 lutego 2016, 12:28

Naukowcy z Chin odkryli, że hamując stan zapalny i apoptozę, ocet chroni przed wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.


Monokultury źle wpływają na mikrobiom pierzgi

18 kwietnia 2018, 11:10

Współczesne monokultury traw do wypasania bydła czy komercyjne leśnictwo wpływają negatywnie na mikrobiom pierzgi - pokarmu larw, młodych pszczół i matki.


Pole truskawek

Truskawki mogą pomóc w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit

20 sierpnia 2018, 11:54

Truskawki pomagają zmniejszyć stan zapalny jelita grubego.


Metabolit wytwarzany przez bakterie uszczelnia barierę jelitową

22 stycznia 2019, 05:03

Urolityna A (UroA), metabolit wytwarzany przez bakterie jelitowe z polifenoli granatów i jagód, może niwelować objawy i zapobiegać nieswoistym zapaleniom jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD), np. chorobie Leśniowskiego-Crohna.


Jogurty probiotyczne: kupować czy nie?

19 lipca 2006, 11:27

Dr Elizabeth Furrie z Dundee University, zajmująca się korzyściami zdrowotnymi wynikającymi z jedzenia jogurtów probiotycznych, uważa, że kupowanie ich przez zdrowych dorosłych i dzieci jest marnowaniem pieniędzy. Owszem, pomagają one osobom ze schorzeniami jelit, np. z zespołem nadwrażliwości jelita grubego, ale zdrowi ludzie nie muszą jeść całej gamy produktów, by, jak twierdzą reklamy, cieszyć się dobrym zdrowiem.


Fermentacja błonnika siemienia poprawia metabolizm i pomaga walczyć z otyłością

5 lutego 2019, 12:03

Fermentacja włókien z siemienia lnianego w jelicie zmienia mikrobiom, poprawiając metaboliczny stan zdrowia i chroniąc przed chorobami związanymi z otyłością wywołaną dietą.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy